23 06 2020 | Het beeld wordt 29/6 geplaatst

Zoals wij eerder informeerden hebben de gemeente Alkmaar en de Historische Vereniging Alkmaar in maart moeten besluiten om de onthulling van het beeld van Truus Wijsmuller-Meijer uit te stellen als gevolg van de coronacrisis. De onthulling stond gepland op 21 april j.l.

De onvoorspelbare omstandigheden in deze corona-tijd maken dat inmiddels is besloten om niet langer te wachten en het prachtige beeld nog vóór de zomervakantie te plaatsen op de hiervoor gereserveerde plek op de Gewelfde Stenenbrug. De technische plaatsing is daarom zónder ceremonieel op 29 of 30 juni; een dag later organiseren we een bezoek aan het beeld met een (hele) kleine groep direct betrokkenen.

We plaatsen het beeld nu en hopen op een nieuwe kans voor een feestelijk eerbetoon op 21 april 2021, de geboortedag van Truus, met een ontvangst in de Grote Kerk, gasten uit binnen- en buitenland, enkele nog levenden van de Kindertransporten van 1938-1940, de beeldhouwsters Annet Terberg-Pompe en Lea Wijnhoven, en vele anderen. Bovendien realiseren we dan graag het pop-up-museum en een huis-aan-huis-krant die veel meer vertellen over de mens Truus Wijsmuller-Meijer en haar boeiende leven.