Beeld van Truus in Alkmaar!

Op woensdag 1 juli 2020 is op de Gewelfde Stenenbrug het standbeeld geplaatst voor de in Alkmaar geboren en getogen heldin Truus Wijsmuller-Meijer. Het was de bedoeling het beeld al in april 2020 te plaatsen en te onthullen op Truus’ geboortedag, 21 april, als speciaal gebaar in 2020, herdenkingsjaar ‘75 jaar Vrijheid’. Vanwege de coronamaatregelen moesten de plannen worden uitgesteld. Uiteindelijk is vanwege de duur van de corona-lockdown besloten het beeld te onthullen met een bescheiden plechtigheid. 

Toenmalig burgemeester Piet Bruinooge hoopte op een nieuwe traditie en sloot af met de woorden: ‘We’ll meet again’, terwijl op de achtergrond dit lied van Vera Lynn (juist een week eerder op 103-jarige (!) leeftijd overleden) gespeeld werd op het carillon in de Waagtoren. Sprekers waren bovendien ook o.a. Leen Spaans (werkgroep Tante Truus namens de Historische Vereniging Alkmaar), Lody van der Kamp (rabbijn en schrijver van het boek ‘Sara, het meisje dat op transport ging’) en Annet ter Berg (beeldhouwster, mede namens Lea Wijnhoven, de andere beeldhouwster). Later sprak ook nog Carol Korringa (voorzitter Historische Vereniging Alkmaar) voor een tweede groep direct-betrokkenen van de werkgroep Tante Truus, voor Paul Schulten (Kunstwacht, die het beeld vervoerde van d bronsgieterij en op de brug plaatste) en Bob Heusy (Samba, de stichting, die zorg droeg voor de aanlichting van het beeld). Anneke Goddijn van het Alkmaars Dichtersgilde droeg dit  Gedicht voor Truus Wijsmuller – Anneke Goddijn voor.

We zullen een nieuwe kans voor een feestelijk eerbetoon benutten, zo mogelijk op een ’21 april’, de geboortedag van Truus. Als dat vanwege de corona-lockdown in 2021 nog niet kan, dan hopelijk toch wel in 2022.  Met de Gemeente Alkmaar is afgesproken een feestelijke ontvangst in de Grote Kerk te organiseren, met gasten uit binnen- en buitenland, met alle donateurs, met enkele nog levende deelnemers aan de Kindertransporten van 1938-1940 en met de beeldhouwsters Annet Terberg-Pompe en Lea Wijnhoven, en vele anderen. In de komende tijd publiceren we een huis-aan-huis krant over Truus, presenteren we een educatief programma voor het onderwijs en openen we een (tijdelijk) pop-up museum. De huidige corona-maatregelen vergen van ons geduld bij de uitvoering van deze plannen. Maar ze zijn al voorbereid en zullen op het goede moment  gaan bijdragen aan de bekendheid van Truus Wijsmuller-Meijer.

ls-01042021