Eindelijk: tante Truus is hier!

Op de Gewelfde Stenenbrug is nu het standbeeld geplaatst voor de in Alkmaar geboren en getogen heldin Truus Wijsmuller-Meijer. Woensdag 1 juli bracht burgemeester Piet Bruinooge met een klein gezelschap er het eerste officiële bezoek. Eigenlijk zou het beeld al in april geplaatst worden en was een ceremoniële onthulling gepland op Truus’ geboortedag, 21 april, als speciaal gebaar in dit herdenkingsjaar ‘75 jaar Vrijheid’. Vanwege de coronamaatregelen werden de plannen uitgesteld, maar uiteindelijk is besloten niet langer te wachten en het beeld te onthullen zonder publiek.

Piet Bruinooge sprak van een nieuwe traditie en sloot af met de woorden: ‘We’ll meet again’, terwijl op de achtergrond dit lied van Vera Lynn (juist vorige week op 103-jarige (!) leeftijd overleden) gespeeld werd op het carillon in de Waagtoren. Sprekers waren bovendien ook o.a. Leen Spaans (werkgroep Tante Truus namens de Historische Vereniging Alkmaar), Lody van der Kamp (rabbijn) en Annet ter Berg (beeldhouwer). Later sprak ook voorzitter Carol Korringa voor de (overige) betrokkenen van de HVA-werkgroep, Paul Schulten (Kunstwacht) en Bob Heusy (Samba). Anneke Goddijn van het Dichtersgilde droeg dit  Gedicht voor Truus Wijsmuller – Anneke Goddijn voor.

We plaatsten het beeld nu en hopen op een nieuwe kans voor een feestelijk eerbetoon op 21 april 2021, de geboortedag van Truus, met een passend en feestelijk ontvangst in de Grote Kerk, gasten uit binnen- en buitenland, enkele nog levenden van de Kindertransporten van 1938-1940, de beeldhouwsters Annet Terberg-Pompe en Lea Wijnhoven, en vele anderen. En inclusief de uitgave van een huis-aan-huis krant, een educatief programma en een pop-up museum.

rm – 2 7 2020