07 05 2021 | Tante Truus Tulp geeft Alkmaar kleur!

De Tante Truus Tulp kleurt Alkmaar
Vrijdag 7 mei 2021 doopte burgemeester Emile Roemer op de Gewelfde Stenenbrug een gloednieuwe tulp, ter ere van de 125e geboortedag van Truus Wijsmuller (21-04-2021). Tulpenkweker Sam Veldboer van Hybris B.V. bood dit geschenk aan. Het is een rood-witte pioentulp. Over vier jaar zal hij te koop zijn in de bloemenwinkels. Zo gaat dat met een nieuwe tulp: eerst verder kweken totdat er voldoende bollen zijn, 2000kg! We moeten het dus voorlopig met de foto’s doen. Eerst nog werd er aan het geboortehuis van Truus, Mient 14, deel van café-bar 1480, een ANWB-bord aangebracht. Rechts naast het beeld is ook een informatietegel met QR-code geplaatst, die naar deze website leidt. De tulpenkwekers kregen als dank een oorkonde en een bronzen mini-Truus van 12 cm. De beide kunstenaars van het beeld, Annet Terberg-Pompe en Lea Wijnhoven waren er bij. Anneke Goddijn droeg het fraaie gedicht over Truus Wijsmuller voor. Het carillon speelde “We’ll meet again”. Zoals je voorzichtig en geduldig het nieuwe leven van een nieuwe tulp moet opkweken, zo voorzichtig en liefdevol moet je het nieuwe leven van de jeugd behandelen. Dat is de inspirerende boodschap van deze tulpdoop bij het beeld van Tante Truus, in het hart van Alkmaar.