Ondertekening akte van oprichting

17-09-2021 / Stichting Truus Wijsmuller-Meijer opgericht

Stichting Truus Wijsmuller-Meijer opgericht

Alkmaar, 17 september 2021

Meteen na de plaatsing van het beeld van ‘Tante Truus’ op de Gewelfde Stenenbrug tegenover haar geboortehuis op de Mient 14 was er het idee om met alle opgedane kennis over Truus meer te doen. Er was steeds bij velen verbazing: hoe is het toch mogelijk, dat iemand met zo’n boeiend en rijk leven en zo’n groot hart voor mensen in nood vergeten is.

10.000 kinderen gered van de dreiging van de holocaust, kinderziekenhuizen in Suriname en Amsterdam ontwikkeld, de Anne Frank Stichting opgericht, een verzorgde oudedag geregeld voor verarmde, ooit geliefde artiesten. En er zijn nog wel meer treffende voorbeelden te geven. Truus was een praktische feministe, van het type ‘geen woorden maar daden’: “een probleem van vandaag pakken we vandaag op”, in haar eigen woorden.

Het levensverhaal van Truus is inspirerend voor deze tijd. Het leert ons, dat één standvastig en moedig karakter het verschil kan maken voor velen. Die inspiratie wordt vanaf vandaag aangereikt door de stichting, die haar naam draagt. Het bestuur komt voort uit de groep Alkmaarders, die vanaf 2017 actie voerden om haar beeld in de stad te krijgen.

Wat gaat de nieuwe stichting doen? Voorzitter Leen Spaans: “In de eerste plaats willen we graag inhalen, wat er door de corona pandemie op de plank moest blijven liggen: een lesprogramma voor het onderwijs en een pop-up museum dicht bij het beeld. Er komt een Truus-wandeling en een Truus-fietstocht. Daarnaast stellen we de Truus Wijsmuller-Meijer-Prijs in. Voor een bijzondere prestatie in de geest van Truus: hulp aan mensen in nood, inspirerende initiatieven, daden van medemenselijkheid. Er kunnen in de toekomst lezingen en artikelen worden verwacht. Truus verdient een wetenschappelijke biografie. Haar autobiografie ‘Geen tijd voor tranen’ van 1961 vertelt weliswaar veel over Truus’ leven voor en in de tweede  wereldoorlog, het redden van de kinderen uit handen van de nazi’s met name. Maar er is nog zoveel meer. Van Truus’ generatie leeft niemand meer, maar ze heeft een uitgebreid archief nagelaten, dat serieuze studie verdient. De stichting gaat op zoek naar een jonge wetenschapper en wil een eventueel promotie-onderzoek graag ondersteunen. ”

In overleg met de gemeente Alkmaar gaat de stichting rond het beeld leven en werk van Truus regelmatig onder de aandacht brengen. Daarvoor heeft de stichting van de gemeente en van het Victoriefonds subsidie ontvangen. Materiële ondersteuning ontving de jonge stichting al van Notaris Erkamp-Boot-Willemsen (akte van oprichting) en van Advocatenkantoor Schenkeveld (vergaderruimte). Op weg naar het eerstvolgende herdenkingsmoment, Truus’ verjaardag op 21 april 2022, gaat het bestuur daar aan de slag voor de eerste prijsuitreiking. Aan tafel zitten behalve oprichter en voorzitter Leen Spaans, John Ibink, mede-oprichter, Tineke Wolfswinkel, Feyko Alkema, Netty Bleichroth-Vegter, Stefan Jansen, Anneke Goddijn.

Meer informatie is op te vragen bij mail@anneke-goddijn.nl, 0648428455 (secretaris Anneke Goddijn)

Facebook: @truusalkmaar
Podcasts: alkmaarcentraal.nl “Dit is Truus”