09-11-2022 / Herdenking Kristallnacht bij Truus

Alkmaarse leerlingen herdenken de Kristallnacht bij Truus

Klik hier voor het filmpje van het NOS-journaal van 10-11-2022. 

Groep 8 van basisschool Kennemerpoort-Lindenlaan legde gisteren bloemen bij het beeld van Truus Wijsmuller-Meijer op de Gewelfde Stenenbrug. Schuin daartegenover, op Mient 14, werd Truus geboren. Het is voor het eerst in Alkmaar, dat in het openbaar de Kristallnacht werd herdacht.

Krentenbol

De leerlingen kwamen eerst bijeen in de Synagoge van Alkmaar, in de Hofstraat. Feyko Alkema van onze stichting vertelde hun het adembenemende verhaal van Truus en hoe zij na die gruwelijke Kristallnacht 10000 kinderen redde. Dat verhaal moeten we niet vergeten, zeker ook niet in deze tijd, waarin zoveel mensen, vaak ook kinderen, moeten vluchten uit hun huis, uit hun stad, waar het kort daarvoor nog zo veilig leek. De leerlingen wandelden na het verhaal, een glas limonade en een krentenbol (zoals Truus die altijd aan de kinderen uitdeelde) naar de Gewelfde Stenenbrug en legden daar bloemen rondom het beeld.

De nacht van 9 op 10 november 1938

Die nacht gebeurden er vreselijke dingen in alle steden van Duitsland en Oostenrijk. De ruiten van de huizen, de winkels en de bedrijven van Joden werden stukgeslagen en verwoest, hun Synagogen werden in brand gestoken. Vele Joden stierven doordat ze op straat in elkaar werden geslagen. Duizenden kwamen in concentratiekampen terecht. Smerige leuzen werden op de stoepen geschreven. Leuzen, die de Joden onder dwang de volgende ochtend met een nagelborsteltje weer moesten verwijderen. Al het gebroken glas moesten zij opruimen. Die nacht kreeg vanwege al dat gebroken glas de spottende naam: Kristallnacht. De Joden zelf spreken van de Grote Pogrom.

Kindertransporten

Er ontstond een massale stoet vluchtelingen. Soms lieten de Joden hun kinderen eerst vertrekken en dachten ze hen later weer op te kunnen halen. Engeland bood namelijk onderdak voor 10.000 Joodse kinderen. Op  verzoek van kinderhulporganisaties ging Truus Wijsmuller naar Wenen en bezocht daar Adolf Eichmann. Hij had van Hitler de opdracht gekregen om alle Joden het land uit te werken. Truus Wijsmuller lukte het om van de nazi’s 10.000 kinderen te laten vertrekken en naar het veilige Engeland te transporteren. De geschiedenis spreekt over de ‘Kindertransporten’. Truus’ motto was: “Als je mensen kan helpen, DOE HET”. Daarmee kan Truus ons nog steeds inspireren. Hoeveel mensen hopen niet op onze hulp. (Meer info over Truus en haar heldhaftige daden kunt u lezen op de site https://tantetruusishier.nl )