14-12-2022 / Stadswandeling met Truus

Op een paar plekken in Alkmaar heeft het marketingbureau Alkmaar Prachtstad grote borden neergezet om te verleiden tot een historische wandeling door de oude binnenstad. “Het heden ontdekt het verleden” is het motto. De tekeningen zijn van Eric Coolen. Op één van die tekeningen figureert Truus. Eric Coolen gebruikte er de ‘Amsterdamse’ foto van Truus voor, ter gelegenheid van haar afscheid van de politiek in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het borstbeeldje is te vinden op het Bachplein in Amsterdam. Het beeld in Alkmaar herdenkt Truus vanwege haar hulp aan de duizenden kinderen, die voor en in de oorlog moesten vluchten voor de nazi’s. “Als je kunt helpen, moet je helpen”,  was haar met de paplepel ingegoten. Dat werd dan ook haar levensmotto, vooral als het om kinderen ging.