21-04-2023 / Geboortedag Truus: Tulpenhulde!

Op vrijdag 21 april herdacht Alkmaar Truus Wijsmuller-Meijer. Die dag is haar geboortedag. Bij haar beeld op de Gewelfde Stenen Brug brachten leerlingen samen met burgemeester Anja Schouten en Leen Spaans, voorzitter van de Stichting Truus Wijsmuller-Meijer, bloemenhulde.

Met de moed van een leeuwin
Een stoet van mensen wandelde om 16.00 uur uit het stadhuis naar het beeld. In de Prinsenzaal werd vanaf 15.00 uur een presentatie gegeven voor vertegenwoordigers van het onderwijs en de Alkmaarse organisaties, die bijdragen aan de kennis over de Tweede Wereldoorlog. Truus redde vlak voor de oorlog 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s. Een eenvoudige jonge vrouw, geboren en getogen in Alkmaar, bleek over de moed van een leeuwin te beschikken toen ze kinderen in veiligheid kon brengen. Niet ver van het beeld liggen herinneringstenen voor veel Alkmaarse huizen. Daar werden de joodse mensen, kinderen en volwassenen, in de oorlog weggevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten. Dat vreselijke besef benadrukt hoe uitzonderlijk het was, dat er toch kinderen gered konden worden.

Kennis van de holocaust
De kennis over de holocaust is bij de jeugd niet groot meer, bleek onlangs uit een onderzoek. Het verhaal van Truus kan helpen die kennis levend te houden. Op deze vrijdagmiddag werd een nieuwe onderwijsfilm over Truus gepresenteerd, samen met een muziekclip van meidengroep DuRF, een magazine met Truus’ levensverhaal en een uitleen-expositie voor op school. Alle materialen zijn gratis te gebruiken in het onderwijs.

Vluchtelingen-kinderen van nu
Paul Post van het Regionaal Archief vertelde over het holocaust-monument, dat binnenkort op het Stationsplein zal worden onthuld: “Hoe moeten we daar naar kijken, wat betekent het voor de huidige tijd?” Immers, het inspirerende verhaal van Truus levend houden is één ding, maar de vraag van de betekenis ervan beantwoorden voor deze tijd gaat een stap verder. Truus maakte het verschil en liet zien wat een standvastig karakter kan betekenen voor mensen in nood. Zulke mensen zijn er nu ook en we hebben ze hard nodig. Want hoeveel mensen hopen niet op ons mededogen, hoeveel kinderen leven er niet in gevaar!

Pop-up-museum
Op 4 mei opent ‘Stichting Truus’ een pop-up-museum rond Truus’ levensverhaal op de Laat 128 (een deel van het voormalige Primark-gebouw), gratis beschikbaar gesteld door de eigenaar. Het museum is op donderdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezoeken van 11-17 uur.

Samenwerking
De bloemenhulde is een cadeau aan de stad van de tulpenfirma Hybris van John Nyssen. Wim van Assem maakte er een boeket van. De gemeente verleende gastvrijheid. De film en de clip zijn gemaakt door Adinda Vis en Michel van Kemenade. De andere onderwijsmaterialen zijn vervaardigd door het bestuur van de stichting.