27-06-2023 / Tante Truus en Keti Koti?

Zaterdag 1 juli gaat de koning van ons land spreken tijdens de Keti Koti herdenking. Zou hij het verhaal van Truus en Suriname kennen? Had Truus Wijsmuller dan iets met Keti Koti? Jazeker! Truus was zeer betrokken bij Suriname en de Nederlandse Antillen. Ze is er tot op zeer hoge leeftijd vaak naar toe gegaan. Natuurlijk om te helpen, zoals zij zo vaak deed. Het bericht namens de Surimaanse regering naar aanleiding van Truus’ overlijden spreekt wat dit betreft boekdelen:

Tante Truus voerde actie voor nieuwe ziekenhuizen, scholen, weeshuizen, woningen, nieuwe operatie-apparatuur, ziekenauto’s, Jeeps en wat niet al. Ze kwam nooit met lege handen. In Suriname en op de Nederlandse Antillen was haar reputatie zo hartelijk, dat ze er als ere-titel kreeg: “onze echte koningin”.

Tante Truus in Suriname, 77 jaar, 1973