08-10-2023 / Simone van der Vlugt over Truus Wijsmuller

Op 7 oktober 2023 sprak Simone van der Vlugt, de schrijfster van “De stormachtige zestiende eeuw”(2023),  in de bomvolle Grote St.Laurenskerk te Alkmaar de Ontzetrede uit. Dat gebeurde tijdens de viering van 450 jaar Alkmaars Ontzet. Truus Wijsmuller werd door Simone krachtig getypeerd als een lichtend voorbeeld van een moedig mens, dat opkwam voor de vrijheid van anderen. Zo’n vrouw verdient een standbeeld en dat kreeg ze ook in het hart van de stad. Met Truus als voorbeeld sprak Simone de wens uit, dat de Alkmaarse heldin van 1573, Trijn Rembrands, ook nog eens zo’n mooi standbeeld krijgt. Bij het Victoriepark bijvoorbeeld, waar ze op de stadsmuren meevocht tegen de Spanjaarden. Of bij de Kraanbuurt, waar haar woonhuis stond. Lees hier de rede van Simone van der Vlugt.

Meer over Simone lees je hier.