22-12-2023 / Herdenking eerste Kindertransport met Alkmaarse leerlingen

Zondag 10 december jl. was het 85 jaar geleden, dat het eerste Kindertransport van Truus Wijsmuller Engeland bereikte. Het ging om kinderen uit nazi-Oostenrijk, bij de volgende transporten ook om kinderen uit Duitsland. In totaal 10.000 kinderen konden met de Kindertransporten ontkomen naar Engeland. Hun vlucht liep via Nederland. Truus Wijsmuller onderhandelde hierover met nazi-chef Adolf Eichmann. Deze indrukwekkende gebeurtenissen herdachten we met de leerlingen van groep 8 van een Alkmaarse basisschool. Het huidige conflict tussen Israël en Hamas in Gaza gaf extra betekenis aan dit verhaal over het begin van de holocaust. Het werd een indrukwekkende ochtend. Lees hieronder het verslag van één van onze bestuursleden, Netty Bleichrodt:

Maandag 11 december om half elf werden we ontvangen door Henk Bilars, docent van groep 8, Basisschool Kennemerpoort aan de Lindenlaan te Alkmaar. Feyko Alkema, bestuurslid van de Stichting Truus Wijsmuller-Meijer, ging vanaf 10:45 de geschiedenis van  Truus Wijsmuller vertellen aan de leerlingen.

De apparatuur werd tijdens de pauze geïnstalleerd.

Na de  pauze kwamen de leerlingen nieuwsgierig de klas binnen. Ze waren duidelijk goed voorbereid.

Nadat alle leerlingen hun plaats hadden ingenomen stelden wij ons voor aan de leerlingen en het verhaal over Truus kon beginnen.

Feyko vertelde als inleiding de geschiedenis van het Joodse volk en hun vervolging vanaf 600 v. Chr. tot aan de Kristalnacht, 9/10 nov. 1938.  Hij legde uit hoe het kwam dat de Joden over de landen in Europa verspreid waren. Hoe ze gepest werden en waarom ze vluchtten. Maar ook hoe ze hun sporen bijvoorbeeld in onze taal achterlieten  met woorden als bolleboos (slimmerik), gein (plezier), jatten (handen), bajes (gevangenis) en stiekem (heimelijk).

Daarna vertelde Feyko over het bezoek van Truus Wijsmuller aan Eichmann, 5 dec. 1938 en hoe zij het voor elkaar kreeg om 10.000 joodse kinderen uit nazi-gebieden via Hoek van Holland naar Engeland te brengen. De leerlingen luisterden zeer aandachtig en waren onder de indruk van de beelden.

Door de foto’s van Anne Frank en de plaatsing van het standbeeld voor Truus op de Gewelfde Stenenbrug werden de leerlingen steeds enthousiaster. De herkenning was duidelijk.

De presentatie eindigde met het lied ‘Heldendaad’, ode aan Truus Wijsmuller, gezongen door de meiden van DuRF. Deze meiden waren allen leerlingen van deze school en ze werden herkend door enkele leerlingen van nu.

Docent Henk Bilars vertelde dat hij al een tijdje met de Tweede Wereldoorlog bezig was. Truus was niet helemaal onbekend bij de leerlingen. Toen Feyko iets over de synagoge in Alkmaar vertelde bleek dat die al getekend in de klas hing.

Ook over Anne Frank waren verschillende werkstukken gemaakt. Sommige  kinderen waren met hun ouders in het Anne Frankhuis geweest.

De leerlingen wilden al hun werkstukken laten zien..

Kortom. Het was een feest om deze school te bezoeken. We hebben een schitterende ochtend gehad. Het was een prachtige presentatie.

De conclusie van de docent was: We willen volgend jaar graag opnieuw zo’n lesbezoek.