08-01-2024 / ‘One Life’, film over Nicolas Winton en de 669 geredde kinderen uit Praag

Nu in de bioscoop, het aangrijpende verhaal van Nicolas Winton, die met hulp van anderen 669 kinderen redde uit het Praag van 1939, vlak voordat de nazi’s Tsjechoslowakije bezetten. De Britse ‘Truus’ of  ‘Schindler’ verrichtte zijn mooie werk onder andere omstandigheden dan Truus, maar het was niet minder bedreigend, niet makkelijker en evenzeer levensreddend. Dezelfde dilemma’s dienen zich aan: wat doet het met ouders om een kind af te staan aan vreemden; wie mogen mee, wie blijven achter? Maar ook: hoe gaan wij nu om in Europa met kinderen bij onze grenzen die lijden onder oorlogsgeweld. “Als je kunt helpen, moet je helpen”, was het motto dat het leven van Truus typeerde. Het gold evenzeer voor Nicolas Winton. Ons advies: ga als het even kan deze film zien.

Lees hier een artikel van de BBC.