04-05-2024 / De Klas van ’45

In het Nationaal Militair Museum is momenteel een bijzondere expositie te zien: De Klas van ’45. Klik hier.  Vijf kinderen van toen vertellen over hun oorlogservaringen en hoe de wereld er voor hen uitzag na de bevrijding in 1945. Alkmaar komt er twee keer in voor. Aan het eind met een meer dan levensgrote bevrijdingsfoto. Kenners van Alkmaar herkennen er de Langestraat in, op het moment dat de geallieerden hun parade door het centrum houden. Een ander Alkmaars moment is het verhaal van het meisje, dat in de oorlog haar vader verloor. Die vluchtte tijden de oorlogsdagen van 1940 met zijn watervliegtuig vanaf het Alkmaardermeer naar Engeland, waar hij zich aansloot bij de RAF. Later in de oorlog werd hij na een actie boven Noorwegen vermist. Toegang tot ‘De Klas van ’45’ geldt vanaf 9 jaar. Wij bevelen, deze bijzondere belevingsexpositie van harte aan. Immers, Truus Wijsmuller was voor, tijdens en na de oorlog zeer begaan met kinderen en hun traumatische oorlogservaringen. In de Klas van ’45 zijn vijf kinderen uit verschillende delen van Nederland met verschillende achtergronden aan het woord over hun ervaringen. Aan het eind van de expositie zien we de kinderen nu: senioren, die terugblikken op hun jeugd.