18-07-2024 / Truus op Open Monumenten Dag, zaterdag 14 september 2024

Wilt u meer over Truus te weten komen? Dan ontmoeten we u graag op Open Monumentendag zaterdag 14 september a.s. in de Grote Kerk te Alkmaar.

Truus Wijsmuller-Meijer (1896-1978), u kent haar wellicht van het beeld op de Gewelfde Stenenbrug. Truus was een grote verzetsvrouw. Ze is in Alkmaar geboren. Haar tienerjaren bracht ze op de Mient door, schuin tegenover het beeld, nu ‘restaurant 1480’. Een gewone vrouw, maar met de moed van een leeuwin toen het erop aan kwam. Na de Kristallnacht op 9/10 november 1938 waren de joodse burgers hun leven in Duitsland en Oostenrijk niet meer zeker. Truus organiseerde ‘kindertransporten’. Zij kreeg van Adolf Eichmann, die toen de deportatie van de joodse burgers uit Oostenrijk moest leiden, toestemming de meestal joodse kinderen in veiligheid te brengen. Uiteindelijk redt zij 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar naar andere veilige landen in de wereld.
Onze Stichting houdt de herinnering aan het leven en werk van Truus Wijsmuller-Meijer levend door tal van activiteiten. Laat u bij onze stand informeren!
Website: tantetruusishier.nl