26-07-2024 / Nieuwe voorzitter

 

Lees hier het Persbericht over het vertrek van Leen Spaans en de komst van Jos van Dam:

Stichting Truus Wijsmuller-Meijer kiest een nieuwe voorzitter.
Kort na het inspirerende betoog van Eric van der Burg in Zomergasten op 21 juli voor meer aandacht voor Truus Wijsmuller-Meijer gaat de gelijknamige Stichting Leen Spaans bedanken voor zijn initiatieven.

Na zeven jaar met veel energie en talrijke initiatieven de kartrekker te zijn geweest van de Stichting Truus Wijsmuller-Meijer heeft de voorzitter Leen Spaans te kennen gegeven zijn taak te willen overdragen aan een nieuwe voorzitter. De keuze is gevallen op Jos van Dam.
Toen Leen met een groep bestuursleden in 2017 aan het avontuur met Truus begon had hij niet kunnen vermoeden, dat haar verhaal zoveel weerklank zou vinden in de stad. Met zijn contacten met de gemeenteraad van Alkmaar en zijn financiële steun, de ruime donaties van vele inwoners van Alkmaar en bedrijven maakte hij het mede mogelijk dat er een permanent standbeeld gekomen is. Op 1 juli 2020 is het prominente beeld van Truus met 28 kinderen om haar heen in het hart van de stad geplaatst op de Gewelfde Stenen Brug. Ook werd er in drie lentes en zomers een pop-up-museum gehouden, aan het Waagplein, in de Laat en in de afgelopen paar maanden in de Grote Kerk.
Er kwam een magazine, dat aan alle scholen in Alkmaar beschikbaar werd gesteld. Er kwamen films op YouTube. Tien lezingen voor gezelschappen en instellingen werden verzorgd. Verscheidene schoolklassen werden betrokken bij de Kristallnacht-herdenking en werden op andere momenten in het jaar ontvangen. Samenwerking werd aangegaan met het onderwijs, met het Museum Alkmaar 40-45, met het 4&5 mei comité, met het Alkmaars Uitwisselingscomité, Stichting de Grote Kerk, Gemeente Alkmaar, de Alkmaarse synagoge, Artiance , Balletschool Attitude en Schagens Harmonie. Daarnaast kwam Leen op het idee om op 21 april, de geboortedag van Truus, om de twee jaar, een ‘Truus Wijsmuller Prijs’ uit te reiken aan iemand die in deze tijd met zijn of haar werk in de geest van Truus een bron van troost en hulp is. Inmiddels heeft die uitreiking in 2022 en 2024 plaatsgevonden. Na deze intensieve jaren draagt Leen Spaans vol vertrouwen zijn voorzitterstaak over aan Jos van Dam.
Jos heeft naam gemaakt binnen verscheidene Alkmaarse maatschappelijke-, sportieve- en culturele instellingen: Hogeschool Inholland, Kaeskoppenstad Alkmaar, Victorie Sail Alkmaar, Alkmaars Uitwisselings Comité, Stichting CreAtuur Alkmaar, BC Poona Alkmaar. Jos is bovendien een ervaren voorzitter in de vrijwilligerswereld èn professioneel nog actief als projectmanager, adviseur en trainer.
Het verhaal van Truus Wijsmuller en haar relatie met Alkmaar leerde Jos al een paar jaar geleden kennen, toen hij als lid van het Alkmaars Uitwisselings Comité samen met Stichting Truus Wijsmuller-Meijer een pop-up-museum organiseerde aan het Waagplein over de 75 jaar stedenband tussen Alkmaar en Bath sinds 1945. Jos ziet kansen om het werk van de nog jonge stichting ‘Truus’ samen met het bestuur uit te breiden, opdat nog meer jongeren via de scholen uit Alkmaar en regio het leven en werk van Truus in herinnering houden en om jongeren te inspireren tot solidariteit naar het voorbeeld van Truus.
Ook het bestuur van de Stichting ‘Truus Wijsmuller-Meijer’ gaat vol vertrouwen met de nieuwe voorzitter verder op de ingeslagen weg. We blijven het verhaal, zoals Truus dat voorleefde, vertellen aan zoveel mogelijk mensen in en buiten de stad Alkmaar, aan alle gasten van onze stad, maar vooral willen we het verhaal brengen op de scholen:
‘Kijk niet weg, maar help als dat nodig is’.